Diş Sıkma Tedavisi
Diş Sıkma Tedavisi
Halk arasında yaygın bilinen biçimiyle diş gıcırdatma olarak tabir edilen diş sıkma (Bruksizm), kişinin istemli ya da istemsiz dişlerinin sıkmasına, gıcırdatmasına ve birbirlerine sürtmesine neden olan bir rahatsızlıktır. Bu durumun genetik yatkınlıktan ötürü olduğu değerlendirilmekle birlikte toplum geneli düşünüldüğünde yaklaşık olarak her beş kişiden ikisinde görmek mümkündür.

Diş Sıkma Nedir?
Diş sıkma (Bruksizm, dış gıcırdatma), uyku süresi esnasında dişleri sıkma, yine uyku esnasında ağzı açık bir şekilde uyuyanlar için ani bir şekilde çenenin kapanması veyahut dişlerin gıcırdatılması olarak üç farklı durumda kendini gösteren bir tür uyku bozukluğudur. Çoğunlukla nörolojik ve dişsel olduğu değerlendirilmektedir.

Bruksizmden rahatsız olan kişiler normal hayatta da birtakım sorunlarla karşılaşabilmektedirler. Dişleri istem dışı (bilinçsiz) bir şekilde birden sıkmak ve gıcırdatmaya başlamak bunlardan sadece bir kaçıdır denebilir.
Uyku esnasında diş gıcırdatma ve sıkma rahatsızlığı olan kişilerin nefes alıp vermede sorun yaşamaları ve horlama şikayetlerinin de olması münasebetiyle bu hastalar üzerinde uyku apnesi görülme oranının daha yüksek olduğu gözlemlenmiştir.
Kimi zaman bruksizm, çene yapılarında bozukluklara, dişlerde hasar meydana gelmesine ve hatta baş ağrılarına sebep olabilmektedir. Hafif bruksizm rahatsızlıklarında hiçbir tedavi olmadan da hastalığın geçtiği görülmüştür.
Kişinin diş sıkma hastalığı olduğunu fark etmesi oldukça güçtür. Bunu fark etmesi kimi zaman tesadüf eseri olmaktadır. Ağız ve diş sağlığına dikkat edildiği takdirde bu hastalığın kendini göstermek için gösterdiği belirtileri fark etmek daha kolay olacaktır.
Profesyonel Tedaviler İle Diş Sıkma Sorunundan Kurtulmak Mümkün.
Bruksizm (Diş Sıkma Tedavisi) Türleri Nelerdir?
Meydana geldiği zamana göre toplamda iki farklı şekilde sınıflandırılmaktadır.
- Uyku esnasında ise, uyku bruksizmi ya da uykuda diş sıkma, gece diş sıkma,
- Uyanıkken ise, uyanık bruksizm ya da uyanıkken diş sıkma denilmektedir.
Bruksizm Tedavisi Hangi Durumlarda Uygulanır?
Diş Sıkma Nedenleri Nelerdir?
Diş sıkma neden olur sorusunun cevabı tam anlamıyla tanısı konulmuş bir durum değildir. Genetik yatkınlık ile fiziksel ve psikolojik etmenlerin bir araya gelmesiyle oluştuğu değerlendirilmektedir. Uyanık diş sıkma genel olarak;
- Stres, anksiyete bozukluğu,
- Hayal kırıklığı ve öfke,
- Gerginlik gibi durumlarda kendini göstermektedir.
Sadece bu durumlar değil kişinin içinde bulunduğu sosyal ve kültürel durumlardan ötürü yaşadığı kaygılarda sebep olarak değerlendirilebilir. Örneğin sınav senesinde bulunan bir öğrencide bu şekilde bir reaksiyon gözlemlenebilmektedir.
Yaş kriteri de gece uyurken diş sıkma vakalarında önemli bir ölçüttür. Küçük yaşlarda diş sıkma vakaları daha yoğun gözlemlenmektedir. Takip edildiğinde bu vakalar yetişkinlik dönemlerinde geçmektedir. Hiperaktif davranışlar sergileyen bireyler ile agresif mizaca sahip kişilerde diş sıkma vakalarının daha yoğun olarak meydana geldiği yapılan klinik araştırmalarda kendini göstermiştir.
Bütün bunların yanında ağzı içi dokularda dengesizlikler meydana geldiğinde, çürük veyahut eksik dişler oluştuğunda da bruksizm tetiklenebilir.

Diş Sıkma (Diş gıcırdatma, Bruksizm) Belirtileri Nelerdir?
Klinik araştırmalar, yapılan tedavi ve değerlendirmeler ile diş sıkma rahatsızlığının belirtileri şu şekilde listelenebilir;
- Uyku bozukluğu,
- Dişlerde ve diş etlerinde hassasiyet ile çatlak dişler,
- Sürekli kenetli kalmadan ötürü diş ve çene ekleminde şiddetli ağrılar yaşanması,
- Derin katmanlara kadar aşınmış diş minesi,
- Şakalarda kendini hissettiren baş ağrıları,
- Boyun ve çene bölgesinde ağrılar meydana gelmesi,
- Kulaklarda rahatsızlık olmamasına karşın kulak bölgesinde hissedilen ağrılar.
Bu listelenen durumlardan bir ya da birkaçı meydana gelmeye başladığında uzman diş hekimine mutlaka randevu alınmalı ve mevcut durumdan haberdar edilmelidir.
Bruksizm Teşhisi Nedir?
Diş Sıkma Nasıl Anlaşılır?

Diş sıkma eylemi genellikle gece meydana geldiği için fark edilmesi hastalar tarafından zor olmaktadır. Diş, çene eklem ve ağız içi muayenesiyle beraber uzman diş hekimi tarafından yapılan muayeneyle teşhis edilebilir bir durumdur.
İlerleyen durumlarda ve yaşlarda migren baş ağrılarıyla karıştırılabilir bir durumu da olduğundan kulak burun boğaz ve nöroloji doktorları tarafından yapılacak muayenelerle de teşhis edilebilmektedir.
Diş Sıkma Tedavisi Nedir? Bruksizm Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Diş sıkma tedavisi; dişlerde oluşan ve oluşabilecek daha fazla hasarı ve tahribatı önlemek ile çene bölgesinde meydana gelen ağrıyı sonlandırmak ya da en aza indirmek maksadıyla uygulanana tedavi terapilerden oluşur.
Dış gıcırdatma tedavisinde, somatik olarak botoks uygulaması kullanıldığında olumlu sonuçlar alınmıştır. Yapılan botoks uygulamasıyla beraber yaklaşık olarak 2-3 gün sonra kaslarda gevşemeler gözlemlenmeye başlar. Bu gevşeme 15 gün içerisinde maksimum seviyeye ulaşır ve yaklaşık olarak 4-6 ay arasında etkisini sürdürür.
Diş sıkma tedavisinde fonksiyonel olarak da yanlış ve bozuk dizilimde olan dişler ile eksik dişlerin tamamlanması hususunda yapılan tedaviler mevcuttur. Bu tedaviler aynı zamanda uyku bozukluklarında da kullanılan temel uygulamalardır.
Diş sıkmaları, kaygı bozukluğu ve stres gibi sebeplerle ilişkili ise hasta bir danışmana ya da terapiste yönlendirilmektedir. Bu tür destekler bruksizmi hafifletmede kullanılan en uygun yöntemlerdendir. Ayrıca meditasyon benzeri uygulamalarında diş gıcırdatma konusunda olumlu katkıları olduğu bilinmektedir.
Sıkça Sorulan Sorular
Sıkça Sorulan Sorular
Sürekli dişlerimi sıkıyorum ne yapmalıyım?
Bu durumun tedavisi için mutlaka uzman bir diş hekimine randevu alarak muayene olmalısınız. Sonrasında oluşturacağı tedavi süreci ve tavsiyeleri harfiyen uygulamak diş sıkma sorunundan kurtulmak adına faydalı olacaktır.
Diş sıkma hangi vitamin eksikliği?
Reflü rahatsızlığı ve kullanılan sakinleştirici tarzı ilaçlar diş gıcırdatma vakalarını tetiklemektedir. B5 vitamin eksikliği ve yanlış beslenmenin de gece uykuda diş sıkma rahatsızlığına neden olduğu yapılan değerlendirmeler arasındadır.
Diş sıkma geçer mi?
Gece uyurken diş sıkma, diş gıcırdatma vakaları çocuklarda daha yaygın olarak görülmesine karşın ilerleyen yaşlarda ve yetişkinlik dönemlerinde çoğunlukla geçmektedir.
Diş sıkma nerelerde ağrı yapar?
Bilinç dışı yapılan diş sıkmalarda çoğunlukla; boyun, baş ve çene eklem kısımlarında ağrılar meydana gelmektedir. Migren baş ağrıları ile karıştırılmamalıdır.
İnsan durduk yere neden dişlerini sıkar?
Gece uykuda diş sıkma ve dişleri gıcırdatma konularında yapılan bazı araştırmalar, sebep olarak; dengesiz beslenme, stres, kaygı bozukluğu ve duygusallık ile her şeye kontrol olabilme isteğinin bir nevi fiiliyata dökümü olduğunu değerlendirmektedir.
Diş sıkma Botoksunu kim yapar?
Profesyonel anlamda botoks uygulaması yalnızca hekimler ve diş hekimleri tarafından yapılabilmektedir. Hekimler tüm vücut üzerinde uygulamalar yapabilmekte iken, diş hekimleri sadece ağız çene ve bağlısı bulunduğu dokularda çalışma alanı değerlendirmesi yapabilmektedir.
Uykuda Diş Sıkma Bitkisel Tedavi Nasıl Yapılır?
Uykuya başlamadan evvel omuz, yüz, çene ve boyun bölgesine nane yağı ile masaj yapılır. Kaslardaki gevşeme diş gıcırdatılmasına mâni olacaktır.
BURSA DİŞ SIKMA
Bursa ortodonti uzmanı aramalarında sizlere sunulan Prof. Dr. Bülent BAYDAŞ Ortodonti Kliniği, 5000’den fazla kusursuz uygulamasıyla ve her daim gelişime uyumlu hekim kadrosuyla sizlere de hayal ettiğiniz mutlu gülüşleri kazandırmak için kliniği beklemektedir.
DİŞ SIKMA APARATI
Diş hekimliği hususunda gelişen teknolojiyi birebir takip eden ve yenilikçi uygulamalara ev sahipliği yapan Prof. Dr. Bülent BAYDAŞ Diş Kliniği, 30 yılı aşkın süredir hastalarına hizmet sunmaktadır. Bu tecrübeli ellerinde planlayacağı tedavi süreçlerine dahil olarak kusursuz ağız ve diş sağlığı tedavisi alabilirsiniz.
DİŞ GICIRDATMA
Tedavi öncesi, esnası ve sonrasında hekimlere alternatif tüm iletişim kanallarından ulaşarak aklınızda bütün sorulara cevap bulabilme konforuna erişmek için sizleri de Prof. Dr. Bülent BAYDAŞ Ağız ve Diş Sağlığı Merkezine bekliyoruz.
BURSA BRUKSİZM TEDAVİSİ
Önce hasta ve beklentileri, yaklaşımıyla tedavi planlaması politikası güden kliniğimizde hayal ettiğiniz kusursuz gülüşe ulaşmanız için çalışıyoruz.