Ortodonti Tedavisi
Ortodonti Tedavisi
Ortodonti, birbirleriyle uyumsuz ve yanlış dizilim içinde olan dişler ile çapraşık pozisyonda yer alan dişlerin uyumsuzluklarını teşhis eden ve bu olumsuz durumu değiştirmek ve konfor alanının genişletmek için tedavi planlaması yapan diş hekimliğin bir uzmanlık dalıdır.
Ortodontik tedavilerin başarılı olması için güzel bir planlamayla birlikte iyi bir uygulama olması gerekmektedir. Uzman ortodontistler tarafından yapılacak uygulamalar birde hasta hekim iş birliği ile olunca mükemmel sonuçlar ortaya çıkacaktır.

Ortodonti Nedir?
Ortodonti tedavisi: ağızda buluna diş yapısından normalden farklı bir biçimde konumlanması sebebiyle (örneğin çapraşık ya da yanlış dizilim pozisyonunda) oluşan sorunun düzeltilmesi için diş, çene ve ağız yapısını inceleyerek dişlerdeki mevcut problemleri düzelterek, kişinin arzu ettiği görünüme sahip olmasını sağlayan bir tedavi yöntemidir.
Ortodontik Sorunlar Neden ve Nasıl Oluşurlar?
Kişide iskelet bozuklukları olması, alt çenenin ileri de veya geride konumlanmış olması veya kişinin çene yapısının genel olarak uyumsuzluk göstermesi ortodontik problemlerin kaynakları olarak değerlendirilebilir. Daha da ileri gidip bu durumunda kaynağının ne olduğu sorusu sorulursa birkaç örnekle cevaplanabilir. Örneğin küçük yaşlarda parmak emmek veyahut biberon ve emzikleri gereğinden fazla kullanmak ilerleyen yaşlarda ortodontik sorunlara sebebiyet verebilmektedir.

Tedavi süreci oluşturulduktan sonra derhal uygulamaya geçilmelidir. Ufak yaşlarda ortodontik tedavilere yönlendirilen hastalardan daha hızlı reaksiyonlar alınmıştır. Yetişkin ortodontik tedavileri içinde özel bir yaş sınırı bulunmamaktadır. İstenilen yaş aralığında yapılabilmektedir. Sorunların çene kemiğinde olduğu tespit edilmiş ise işte o zaman özel durum meydana gelmişti. Çene kemiği gelişiminin beklenmesi sağlıklı ve en doğru tedaviyi uygulamak için oldukça önemlidir.
Ortodontik tedavilerin ne zaman başlaması gerektiği en doğru olarak hekim tarafında bilinebilir. Bu konuda hekim tavsiyeleri göz ardı edilmemelidir.
Ortodonti Tedavisi İle Mutlu Gülümsemelere Sahip Olun.
Ortodontik Tedavi Çeşitleri Nelerdir?
Kişiden kişiye değişiklikler gösteren her hastaya ayrıca uygulanan ortodontik tedaviler bulunmaktadır. Tedaviler belirlenirken kişinin yaşı, hastalığın derecesi ve bulunduğu bölge ile boyutu ayrıca çene ve eklem yapısı da bu tercih edilecek tedavi yöntemini belirlemede etkin rol oynamaktadır.
Genel olarak listelemek gerekirse;
- Çocuk ortodonti,
- Lingual ortodonti,
- Yetişkin ortodonti,
- Önleyici ortodonti,
- Sabit ortodonti,
- Düzeltici ortodonti,
- Ortognatik ortodonti olarak sınıflandırılabilmektedir.

Ortodontik Tedavilerin Faydaları ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Her hastaya farklı tekniklerle uygulama yapılabilir.
Genellikle hekimlerin önerdiği tedavi yöntemleri şu şekildedir;
- Lingual,
- Estetik diş telleri,
- Metal teller,
- Ağız içi ve dışı apereyler,
- Porselen teller,
- Şeffaf plaktır.
Ortodontik Tedavi Ne Kadar Gereklidir?

Ortodontik tedavi sadece ve sadece estetik kaygılar yüzünden yapılmamaktadır. İleri de muhtemelen karşılaşılabilecek sorunlar olan diş eti rahatsızlıkları ve çene eklem problemlerinin erkenden teşhis ve tedavi ile önlenmesi için de yapılır. Kimi zamanda konuşma fonksiyonuna etki eden durumların düzeltilmesi için tercih edilir.
Ağızdaki hali hazırdaki ortodontik problemlere göre, hareketli, işlevsel ve sabit apereyler kullanılarak ile tedavi yöntemleri belirlenebilmektedir. İleri seviyelere taşınmayan basit ortodontik problemler, hastanın kolay bir şekilde takıp çıkarması ile kullanabileceği apereyler vasıtasıyla çözülebilmektedir.
Sıkça Sorulan Sorular
Sıkça Sorulan Sorular
Ortodonti hangi tedavileri yapar?
Ortodonti, çapraşık durumda olan ve uyumsuzluk gösteren dişlerin uyum ilişkilerini kontrol eder ve bu durumu normale döndürmek için gerekli tedavi süreçlerinin planlar. Tüm bu işlemleri başından sonuna kadar planlayan ve takip eden kişi ortodontisttir. Ortodonti diş hekimliğinin uzmanlık dalıdır.
Ortodontik braketin parçaları nelerdir?
Ortodontik tedavinin temel uygulamalarından olan diş teli tedavisinin temel parçaları; ark telleri, braketlerdir. Braketler tellerin üzerinde tutulmasına yarayan elastik parçalardır.
Ortodonti tedavisi kaç yaşına kadar yapılabilir?
9 – 14 yaş dönemi ortodontik tedavilere başlanması için ideal yaş aralığıdır. Çok hızlı bir gelişme dönemi olan bu çağda başlana ortodontik tedaviler 13 -14 yaşlarına kadar sorunsuzca takip edilebilir.
Ortodonti tedavisi olmazsa ne olur?
Ortodontik tedavi yapılmadığı takdirde, hali hazırda bulunan ortodontik problemlerden alt üst çene dengesizlikleri, sindirim sistemi sorunları, konuşma bozuklukları gibi problemler gün geçtikçe daha da çoğalacaktır.
Diş teli lastiği yanlış takılırsa ne olur?
Eğer diş teli lastikleri hekimin tarif ettiği gibi değil de yanlış şekil ve sürelerde takıldığında planlanan tedavi sürecinden çok daha fazla bir zamana yayılmış bir tedavi ile karşı karşıya kalınabilir. Diş telleri ve lastiklerinin kullanım esnasında mutlaka hekim tavsiyelerine harfiyen uyulmalıdır.
Braket kırıldı ne yapmalıyım?
Eğer braket yerinden çıktı veya kırıldı ise derhal zaman kaybı yapmadan diş hekimine haber verilmeli ve en kısa zamanda randevu alınmalıdır. Bu esnada sert yiyeceklerin yenmemesine dikkat edilmelidir.
Ortodontide kullanılan el aletleri nelerdir?
Ortodontik el aletleri;
- Yardımcı pensler,
- Bükücü pensler,
- Kesici pensler,
- Ortodontik makas ve hemostatlar.
Diş teli braketi yutulursa ne olur?
Kopan braketin yutulması vakası ortodontik tedavilerde nadirde olsa yaşanabilecek durumlardandır. Yerinden çıkan braket sistem olarak tele bağlı oldu için esasında bir şey olmaz. Lakin bu şekilde kopmuş halde ağızda kalması uygun olmayacağından derhal yapıştırma yoluna gidilmeli ve reaksiyon gösterilmelidir.
BURSA ORTODONTİ
Bursa diş klinikleri açısından oldukça yüksek seçenekler sunabilmektedir. Bu seçenek havuzunda en iyi olmaz tesadüf değildir. Prof. Dr. Bülent BAYDAŞ Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi 30 yıldan fazla mesleki tecrübesi ile değerini hissettirmektedir.
Hayal ettiğinin gülüşe ulaşmanız için buradayız ve sizin için çalışıyoruz. Sizde bu profesyonel ailenin bir parçası olabilirsiniz.
ORTODONTİ TELİ ÖNCESİ SONRASI
M.S.600’lü yıllardan günümüze kadar diş tedavileri yapıldığı bilinmektedir. Bu alanda kullanılan teknoloji ve ekipmanlarda sürekli kendini yenilemektedir. Hastalarımızın konforunu en üst seviyeye çıkarmak adına güncel tedavi yöntem tekniklerini daima takip ediyor ve kullanıma sunuyoruz.
ORTODONTİ FİYATLARI
Bütün ortodontik tedavilerde tedavi süreci kişisel olarak planlanmaktadır. Hastanın yaşı, çene, eklem ve kemik durumu ile hastalığın seviyesi gibi bütün bu girdiler tedavi için kullanılacak en uygun tekniğin karar verilmesinde etkindir. Bu karar Prof. Dr. Bülent BAYDAŞ Ortodonti Kliniğinde uzman hekim ve cerrah nezaretinde verilmekte ve tedavi süreci planlanmaktadır.
Fiyatlandırma işlemi de aynı şekilde kişiden kişiye değişiklik göstermektedir. Profesyonel hizmet ve profesyonel bir değerlendirme için sizleri Prof. Dr. Bülent BAYDAŞ Diş Kliniğine bekliyoruz.
ORTODONTİ TEDAVİSİ
Mesleğinde tecrübe sahibi uzman hekim kadrosuyla sizlerin taleplerini ön plana koyarak oluşturduğumuz tedavi süreçlerinde Bursa ortodonti uzmanı arayışlarınızda en iyisi ile karşılaşmanız için sizleri Prof. Dr. Bülent BAYDAŞ Ortodonti Kliniğine bekliyoruz.