Uyku Apnesi Tedavisi
Uyku Apnesi Tedavisi
Uyku apnesi, uyku esnasında solunumun aniden veya tekrarlayıcı bir biçimde durduğu çok ciddi bir uyku bozukluğudur. Gece boyu defalarca tekrar edebilir.
Son dönemlerde ismi sıkça kullanılır olmaya başlanmıştır. Kısaca uykuda solunumun durması olarak bilinen uyku bozukluğu asla hafife alınacak bir konu değildir.

Uyku Apnesi Nedir?
Uyku esnasında nefesin durması ve yüzeysel seviyede kalması anlamına gelir.
Uyku apnesi sendromu esnasında, uyku anında birkaç saniyelik geçici boğulmalar yaşanabilmektedir. Geçici boğulma anında kanda bulunan oksijen seviyesi düşmeye başlar ve beyni ikaz eder. Beyinde solunum fonksiyonunda aksamalar olduğunu vücudu uyandırarak haber verir.
Uyku apnesi sorunu yaşayan kişiler geceleri sürekli uykudan uyanabilir ve uykuları bölünebilir. Bu olumsuz durum uyku kalitesini olumsuz yönde etkileyecektir. Ertesi gün içinde de halsizlik ve yorgunluk hissine neden olur.

Mevcut olan solunum bozukluğunun uyku apnesi olduğunu belirleyebilmek için solunumun en az 10 saniye durması gerekmektedir. Farklı alt tipleri de vardır. Hastalık belirtileri alt tiplerinin çeşitliliğine göre farklılık göstermektedir.
Uyku Apnesi Tipleri Nelerdir?
Uyku apnesi rahatsızlığı temel olarak üç ayrı alt tipe ayrılmaktadır. Bunlar;
Santral Uyku Apnesi
Santral uyku apnesi, beynin solunumu yöneten kas gruplarına gerekli ve uygun sinyalleri gönderememesi sonucu ortaya çıkan bir apne formudur. Oksijen ve karbondioksit dengesi uyku sırasında solunumun kesilmesi sebebiyle olumsuz yönde etkilenir. Diğer bir apne türü olan obstrüktif apneye göre farklı olarak solunumsal işlevler sürdürülememektedir ve hava akımı kesilir.
Santral uyku apnesi rahatsızlığı olan kişilerde genel olarak gün içerisinde aşırı uykulu hissetme, konsantrasyon eksikliği ve baş ağrısı şikayetleri olmaktadır.
Eğer temel neden Parkinson rahatsızlığı sebebiyle ise o zaman yutkunma zorlukları, konuşma kalıplarında farklılıklar ve ses tonu değişiklikleri de gözlemlenen belirtiler arasındadır.
Obstrüktif Uyku Apnesi
Tamamen ya da kısmen olacak şekilde hava yollarındaki fonksiyon kaybı nedeniyle meydana gelen bir apne türüdür. Mevcut olan bu bozukluk sebebiyle uyku kalitesinde ciddi seviyede azalmalar gözlemlenir. Obstrüktif Uyku Apnesi rahatsızlığı temel belirtileri olarak gündüz vakti uykuluğu ve yüksek sesli horlama gösterilebilmektedir.
Üst solunum yolları tıkanıklığına neden olan sebeplerden ötürü ortaya çıkan bir tiptir. Ayrıca genel olarak en çok rastlanılan apne tipidir. Solunum yollarındaki tıkanma ya da daralma normal hava akımını engeller bu durumda apne şikayetlerinin ortaya çıkmasına neden olur. Uygun ve doğru teşhis konulmadığı ve gerekli tedavi süreçleri yönetilmediği takdirde önemli rahatsızlıkların oluşmasına sebep olabilmektedir.
Mikst Uyku Apnesi (Kompleks Uyku Apnesi)
Kişide hem santral hem de obstrüktif uyku apnesi beraber görüldüğü durumlara verilen isimdir. Şikayetler ve belirtiler bu iki apne türünde olduğu gibi mikst uyku apnesinde de gözlemlenir.

Prof. Dr. Bülent BAYDAŞ Ortodonti Kliniği İle Sizde Rahat Uykulara Kavuşun.
Uyku Apnesi Belirtileri Nelerdir?
Esasında gece uyku esnasında solunum fonksiyonunun kesilmesi ve bu yüzden beyin tarafından vücudun uyandırılması olarak özetlenecek bir sendrom olarak izah edilse de kişi gece bu yüzden uyandığın fark edemeyebilir. Sabah uyanıldığında, gece solunum kesilmesi sebebiyle rahatsızlanıldığı hatırlanmayabilir. Bu hassas durum münasebetiyle teşhis ve tedavisi oldukça zorlayıcı bir süreç olabilmektedir.
Uyku apnesi sendromu yaşayan kişilerde görülebilecek muhtemel belirtileri şu şekilde sıralayabiliriz;
- Ağız da kuruluk yaşamak,
- Ritim bozukluğu şikayetleri,
- Agresif ve sinirli bir ruh halinde bulunmak,
- Çevreye, konuşmalara ve duyduklarına odaklanma problemi yaşamak,
- Geceleri yoğun ve şiddetli bir şekilde horlama,
- Uyku kalitesi düştüğü ve sık sık bölündüğü için uykusuzluk çekmek ve bunun müteakibinde baş ağrıları yaşamak,
- Dikkat sorunları yaşamak,
- Gün içinde efor sarf edilmese bile tansiyon yükselmesi,
- Gündüzleri uykulu bir görünüm sergilemek.
Bu belirtilerden bir veya birkaçını gözlemleyen kişiler görmezden gelmeyip mutlaka bir uzman hekime muayene olmalıdır.
Küçük çocuklarda uyku apnesi sendromundan şüphelenildiği durumlarda bazı uyarıcı durumların gözlemlenmesi gerekmektedir. Bunlar;

- Şiddetli ve boğulur tarzda öksürük,
- Nefes alıp vermede güçlük yaşama ve horlama,
- Aşırı terleme ve huzursuzluk
Uyanık olduklarında küçük çocuklar gözlemlenmeli ve şüphe uyandıran belirtiler tespit edildiğinde mutlaka uzman hekime gidilmelidir.
Uyku Apnesi Neden Olur?
Aşırı kilo, bademcik büyümesi gibi sebeplerden dolayı solunum yolunda daralma olduğu gözlemlenmektedir. Bu daralma durumunun uyku apnesi sendromuna sebep olduğu söylenebilir. Erkeklerde kadınlarda daha yüksek oranlarda görülmektedir.
Uyku apnesi görmezden gelinmeyecek çok ciddi bir hastalıktır.
Yapılan gözlem ve tetkikler bazı durumların uyku apnesini tetiklediğini değerlendirmektedir. Bunları şu şekilde sıralamak mümkündür,
- Üst solunum yollarıyla ilgili olarak kronik rahatsızlığa sahip olmak,
- Uyuşturucu ve alkol içerikli madde bağımlılığı,
- Aşırı kilo sebebiyle vücut kitle endeksinde olması gereken değerlerin çok fazla olması
Uyku Apnesi Tedavisinde Çözümler Nelerdir?
Klasik yöntem olarak CPAP cihazlarının kullanımı gösterilebilir. CPAP; Continous Positive Airway Pressure kelimelerinden türetilmiş bir kısaltmadır. Bu cihazlar, hastanın solunum yoluna basınçlı hava gönderilmesine yarar. Lakin bu basınçlı hava maske ve hortum marifetiyle verilmektedir.

Bu sebepten ötürü hastalar uyku apnesinden mustarip olduğu gibi birde maske ve hortum kullanımdan dolayı da rahatsızlıklar yaşamışlardır. Yan etkilerinin de olması münasebetiyle uzun vade de sürdürülebilirliği sağlayamamıştır. Ayrıca sürekli elektrik ihtiyacından ötürü priz bağlantısı yapma zorunluluğu da yaşam kalitesinin oldukça etkilemiştir.
Uyku Apnesi Sendromuna Ortodontik Çözüm
Kimi uyku apnesi rahatsızlığı olan hastalar, bu sorunu sağlıklı yollarla kilo vererek, sporu bir yaşam tarzı olarak hayatına entegre ederek ve yahut yüksek boyutlarda yastık kullanarak çözebilmişlerdir. Lakin kimi hastaların uyku apnesi sorunları tamamen fizyolojik olabilmektedir.
Kişinin doğuştan alt çene problemi olduğunda uyku apnesine sebebiyet verebilir. Alt çene olması gereken yerde değil de daha geride olması durumunda bu durum söz konusudur. Alt çenenin geride olmasını tedavi etmek için ortodontistler yardımcı apereyleri hastalar için özel olarak hazırlamaktadırlar. Bu apereyler sayesinde alt çene ideal pozisyonuna çekilir ve uyku apnesi hastalığından kurtulmuş olunur. Uyku Apnesi Tedavisi için üretilen bu yardımcı apereyler sadece gece kullanımı için tasarlanmıştır. Uygun fiyatlı olmakla birlikte taşıması ve kullanımı oldukça kolaydır. Düzenli bir plan dahilinde kullanıldığında uyku apnesi ameliyatına gerek kalmadan üst solunum yollarında genişlemeler başlar ve nefes almak kolaylaşır.

Uyku apnesi rahatsızlığından kurtulmak için uyku apnesi dışında yaşam alışkanlıklarında birtakım değişiklikler yapmakta konforun artmasını sağlayacaktır. Örneğin sigara ve alkol gibi bağımlılık yapan ürünlerin kullanımına son vermek, yatmadan iki saat öncesine kadar yemek yemeyi kesmek veya uyku için en uygun pozisyonu seçmek gibi kolay ve basit alışkanlık değişiklikleri yapılabilir.
Yapılacak bu basit uygulamalar oldukça yüksek bir etki ile fayda sağlayacaktır. Uyku apnesi hastalığı hafife alınacak bir durum asla değildir. Yeterli oksijen alamayan hücrelerde ölümler oluşmaya başlar. Yaşa bağlı olarak da bu ölümler beyin ve kalp hücrelerinde meydana gelebilir. Hatta uzun süre kalp oksijen alamazsa kişi kalp krizi geçirebilir.
Sıkça Sorulan Sorular
Sıkça Sorulan Sorular
Uyku apnesi nedir kimlerde görülür?
Çoğunlukla orta yaşlı ve aşırı kilolu erkeklerde görülen bir hastalıktır. Yaş aralığı olarak her yaşta gözlemlenebilir lakin sık olarak 40 – 65 yaşlarında arasındadır. Erkek ve kadınlarda görülme sıklık oraları %4 ve %2 olmasına karşın kadınlarda menopoz dönemi sonrası artış olabilmektedir.
Uyku apnesi psikolojik mi?
Sosyal ve psikolojik sorunların uyku apnesi sendromuna neden olduğu veyahut tetiklediğine dair bulgu ve bilgi bulunmamaktadır.
Uyku apnesi tamamen geçer mi?
Şiddetli uyku apnesi sendromları pozitif hava basıncı tedavisi ile iyileşebilmektedir.
Uyku apnesi ameliyatı var mı?
Üst solunum yollarını genişletmeye ve daha rahat hava alımını sağlamaya yönelik birçok cerrahi uygulama vardır. Horlama ve uyku apnesi hastaları için genel olarak nazal operasyonlar değerlendirilmektedir.
Diş hekimliğinde horlama apareyi nasıl yapılır?
Horlama apereyi alt ve üst çeneden alınacak ölçülerle kişiye özel olarak üretilmektedir. Herhangi bir cerrahi uygulama değildir.
BURSA UYKU APNESİ
Uyku apnesi, oluş biçimleri, nedenleri kişiden kişiye değişim göstermekle birlikte mutlaka ciddiye alınması gereken bir rahatsızlıktır. Ortodontik teknikler ile tedavisine olumlu yanıtlar veren bir hastalıktır. Prof. Dr. Bülent BAYDAŞ Ortodonti Kliniği 30 yılı aşkın profesyonel bir şekilde hizmet veren bir kliniktir. Sizde bu tecrübeden faydalanmalısınız. Yüzünüzde gülücüklerle uğurlanmak için polikliniğimize bekliyoruz.
BURSA UYKU APNESİ AMELİYATI
Uyku apnesi cerrahi uygulamalar ile tedavi edilebildiği gibi kişiye özel üretimi yapılan apereyler ile de çözüme kavuşturulabilmektedir. Bu durumun değerlendirmesi mutlaka uzman hekim tarafından yapılmalıdır. Daima gelişmeleri takip eden deneyimli hekim kadrosuyla Prof. Dr. Bülent BAYDAŞ Diş Kliniği, uyku apnesi hastalıklarında sizlere en uygun tedavi sürecini planlayacaktır. Hayal ettiğiniz mutlu gülüşlere kavuşabilmeniz için sizleri polikliniğimize bekliyoruz.
UYKU APNESİ BELİRTİLERİ
Uyku apnesinde hasta gece soluk alıp verirken aksamalar olduğunu yada bir süre nefes alamadığını sabah olunca hatırlayamaz. Bunun için tecrübeli uzman hekimler tarafından testlere tabi olunup profesyonel bir değerlendirme yapılmalıdır. Prof. Dr. Bülent BAYDAŞ Ortodonti Kliniği bu tecrübeli ve deneyimli çalışma arkadaşlarına ve kurumsal hafızaya sahiptir.
BURSA UYKU APNESİ TEDAVİSİ
Sizin için en iyisini düşünen ve planlayan bir organizasyonunda içinde olmak isteyeceğinizi düşünerek sizleri Prof. Dr. Bülent BAYDAŞ Ortodonti Kliniğine bekliyoruz.